att introducera katter

24.08.2015 14:47

på denna blogg tänkte vi försöka med att tipsa om så mycket vi kan och de vi får mycket frågor om, vi kommer lägga ut listor med bra att veta saker, så håll koll =) 

Introducera katter

En sak ska man hela tiden tänka på är att katter är ensamdjur. Men vi lär dom som alla djur, vi formar dom, dom får lära sig att uppskatta allt vi gör för dom. Viktigaste är nog att börja med om du redan har en vuxen katt i hemmet, ska du då skaffa en till katt som är vuxen så var förberedd på att det kan ta tid, och ge inte upp för lätt.

Det du gör då innan du tar hem din katt är att förbereda ett enskilt rum, minst 2 kattlådor, mat och vatten i dubbla uppsättningar och på 2 olika ställen så båda katterna får chansen att äta och dricka samt gå på toaletten i fred. se till att klippa klorna ordentligen på båda katterna. då du kommer hem med din nya kisse så ta den direkt till det avskilda stängda rummet. placera katten direkt på kattlådan. Låt den sen få bekanta sig med lukter och rummet en bra stund. Medans detta sker så kan du låta din nuvarande katt få lukta på den nyas, filt, om den nya katten gjort sitt behov på kattlådan så kan du byta låda så din katt får nosa på den nyas kattlåda. du märker ganska snart hur reaktionerna blir, hur beter sig din katt mot den stängda dörren? Är den väldig på och "aggressiv" så bör du låta detta ta längre tid. då du känner att situation lugnar sig så byt plats på katterna, din nuvarande stänger du in där den nya katten är och tvärtom. Låt det ta tid, stressa inte. Det kan ta allt från 30 min till flera dagar kanske veckor.

Då du känner att du har tid en hel dag, så släpper du ihop dom, du får vara beredd på att de blir en hel del fräs och morr. Om din katt håller sig på avstånd så är det bra, men den kommer att visa den nya katten vem de är som äger huset/lägenheten och människor. De kan bli rejält med bråk, en blom spruta är väldigt bra att ha till hands, så flyger katterna ihop så kan du spraya vatten på dom. Var försiktig om du ska dela på 2 bråkiga katter, dom attackerar ögon och kan göra illa dig rejält. För tar du i en katt som är mitt i ett bråk så tänker dom inte på att just du är deras människa, dom är helt enkelt blockerad till själva bråket. en fördel är att ha hjälp av en erfaren person som varit med om detta, ta kontakt med närmsta djurskydd så kanske någon kan ställa upp. och sen 2 vuxna katter så kan det ta väldigt lång tid upp till flera veckor. en klar fördel är att den nya katten redan är van att bo med andra så ju mer info ni får innan köp så underlättar det mycket för er.

Om ni skaffar en kattunge till eran vuxna katt så brukar det gå väldigt bra, det går snabbare med allt. Den lille har inget revir tänk, dom kommer tvinga sig på den andra katten för närhet och trygghet, dom är nyfiken och har ett väldigt avslappnat kroppsspråk gentemot den vuxna katten. att introducera en kattunge så gör ni precis som jag förklarat tidigare.

Allt handlar om tid, tålamod och ta det steg för steg.

Lycka till